A sásdi példa és eredményei
2017. december 14. írta: kurtatortenetek

A sásdi példa és eredményei

A társadalmi munkás és segítő társai (Dunántúli Napló 1980 szeptember 19.)

1980_09_19.PNG

A számára nagyszerű élményt jelentő első munka 1977-hez kötődik. Az Állami Ifjúsági Bizottság tervpályázatot hirdetett játszóterek létesítésére. ekkor készítette el kollégájával közösen az újtelepi játszótér terveit. Az ÁIB-től 40 000 Ft támogatást kaptak a megvalósításra. Induláshoz elég volt ez a pénz.

Utcán, munkán, lakóhelyen, sportpályán és művelődési házban egyaránt agitálták az embereket, fogjanak össze, építsenek közösen játszóteret a sásdi gyerekeknek. A szervezésbe a legkisebbeket is bevonták. Meghívóleveleket sokszorosítottak, csokoládét vettek a srácoknak és ők cserébe továbbították a leveleket a környéken lakóknak. Végül is száznál többen voltak azok, akik több napon át dolgoztak az újtelepi játszótér építésén.

 –Egy alkalommal zuhogott az eső – emlékezik Gáspár János, a nagyközségi közös tanács dolgozója. –Szombat, vasárnapra hirdettük a munkát, féltünk, hogy az eső miatt nem lesz belőle semmi. De reggel 6 órakor, mikor kimentem az utcára, már várt rám az akkor V. osztályos Pintér Gábor. Esőkabátban, kislapáttal, vödörrel. Ahogy elindultunk sorra nyíltak az ajtók jöttek velünk az emberek. Volt olyan, aki megígérte, hogy jön, közbejött neki egy munkahelyi elfoglaltság, erre két láda sört küldött azoknak, akik dolgoztak.  –Kell, hogy legyen valaki aki elől megy –véli Kovács Sándorné, a sásdi Nagyközségi Közös Tanács vb-titkára. –Aki szervez, irányít, aki a lapát nyelét elsőként fogja meg. Gáspár János ilyen. Hallgatnak rá az emberek és követik.

Nem pörgetjük vissza túlságosan az éveket, csak az elmúlt három év társadalmi munkáját tekintjük át. Közülük is a legkiemelkedőbbeket. A 220 000 forint értékű újtelepi játszótér építését 1978-ban az óvoda bővítése követte. A tanácsi vezetés kezdeményezésére összefogtak a helybéli üzemek és a lakosság. Pénzel és munkával támogatták a gyermekintézmény nagyobbítását. A következő évben hozzáláttak a közlekedési parkjuk építéséhez. Sokat dolgoztak itt a víztársulás, a költségvetési üzem dolgozói, a község sportolói, az iskolások, a pártalapszervezetek. A megyei Közlekedésbiztonsági Tanács megígérte, ha kész lesz, teljesen felszerelik. Így is történt. Tavaly építették a nagyközség második játszóterét, a felszabadulás térit.

jatszo.PNG

( Felszabadulás téri (Deák tér) játszótér, háttérben az autóbusz állomás)

–Kik azok, akikre mindig számíthatnak a társadalmi munkában? –Elsősorban annak a területnek a lakóira, ahol épül a létesítmény – válaszolja Gáspár János. –De vannak kollektívák, egyének, akiknek teljesen mindegy, hogy a község mely részén kel dolgozni, mindig ott vannak. Példaként említeném az Építőipai Szövetkezet Ságvári Endre nevét viselő vasas szocialista brigádját, a költségvetési üzem Bem József szocialista brigádját.  Benedek Imre festő és Gálfi Béla kőfaragó is aligha tudná összeszámolni, hogy hány napot dolgozott a községnek.

–Idén mit dolgoztak?

–Parkosítottuk az óvoda udvarát, újrafestettük a játékokat és újakat és készítettünk. A tsz brigádjai a földes utakat tették rendbe, a költségvetési üzem dolgozói felújították a fonyódligeti gyermeküdülőt. Elkészült a faház-klubszobánk a sportpályán. A Marx és a Móricz utcában járda épült az ott lakók összefogásával, elültettünk 800 fát a volt piactéren és a község utcáin. Az ültetést kizárólag a KISZ tagok végezték.

A közelmúltban épült a Jókai utca téglatörmelékből készült útja is, amit egy hétvégén építettek meg maguknak az ott lakók. Gáspár János szervezte és irányította a munkákat. Ami az utat illeti, a nagyközség 13 földútjának építési tervein dolgozik a Mecseki Ércbányászati Vállalat KISZ-bizottsága, társadalmi munkában. Orfűn a váltótáborban találkoztak velük, itt beszélték meg a segítséget.

Gáspár János 30 éves. Felesége Baranyajenőn tanít, két gyermekük van. Hatéves kora óta él Sásdon. Dolgozott a művelődési házban, a sportegyesületben, melynek jelenleg elnöke. A fiatal munkáskezeket elsősorban az itteni ismeretségi köréből szervezi.

Hét évvel ezelőtt került a tanácsra. Elvégezte a tanácsakadémiát, jelenleg az Államigazgatási Főiskola kiegészítő tagozatán tanul. Három év óta a nagyközségi tanács pénzügyi csoportjának vezetője.

 

 

Valamikori játszótér hűlt helye a Google 2011-es felvételén.

sasd_jatszo.PNG

 

Ha tetszett ez a kurta történet, akkor iratkozz fel blogkövetésre a jobb felső sarokban található felületen, vagy kövess a Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://kurtatortenetek.blog.hu/api/trackback/id/tr8812182674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása