Sásd múltja és jelene
2017. március 21. írta: kurtatortenetek

Sásd múltja és jelene

Az alábbi videóban Sásd 1864-es kataszteri térképét hasonlítjuk össze a mai város műholdas térképével.

Mi is az a kataszteri térkép?

A földmérési vagy kataszteri térkép az ingatlan-nyilvántartáshoz, ingatlanadózáshoz kapcsolódó természetes és mesterséges tereptárgyakat, valamint országok, települések, földrészletek pontos határvonalait 1:500-1:4000 méretarányban tartalmazó térkép.

Elsőként (0:30) megfigyelhetjük, hogy a mai benzinkút területét egykor két patak fogta közre, ami a Nagy-csatorna és a Malomárok volt. A Nagy-csatorna ma a Baranya csatorna.

Ha tovább nézzük, a videót láthatjuk, hogy a templom környéke már abban az időben is lakott terület volt, a pirossal színezett formák a házakat jelölik. Láthatjuk azt is, hogy 1864-ben már a templom és a hozzá tartozó parókia is ugyanott állt, ahol ma is található.

Ha tovább nézzük  a videót észrevesszük, hogy az akkori település a Malomárok partján helyezkedett el, ami a mai Kossuth Lajos utca volt. Ez a Malomárok valószínűleg a szabályozásoknak köszönhetően mára már eltűnt.

1:50-től látható, egy viszonylag nagy épület és a hozzá tartozó erdős mocsaras (sásos) zöld terület. Ez a főszolgabírói ház lehetett. Ez a mai Önkormányzat melletti rész, ahol jelenleg a tanuszoda épül.

Ha tovább haladunk a videón láthatjuk, hogy az akkori falu, a mai Erzsébet és Zöldfa utca környékén helyezkedett el. Érdekesség: az Erzsébet és a Zöldfa utca találkozásánál az 1864-es kataszteri térkép jelöl egy keresztet, ezen a helyen mai napig egy kereszt található.

A videón 2:30-nál látható az uradalmi vízimalom. 

Majd elérkezünk lassan a Kenderföldhöz. Ez a terület a mai Dózsa György és a Petőfi utca közötti terület, valamint a Mária utca és Szent Imre utca közötti rész. Érdekessége, hogy anno a Kenderföld területe két irányban volt parcellázva nyugat-kelet, és észak-dél. Továbbá megfigyelhetjük azt is, hogy ez a parcellázási rend fent maradt a házhelyek kialakításának idején is. A Dózsa és Petőfi utca között a telkek nyugat-kelet irányban, a Mária és a Szent Imre utca telkei pedig észak-dél irányban helyezkednek el.

Elérünk az öreg temetőhöz, és a kápolnához. A továbbiakban, a réteket és a földeket láthatjuk, ezek már szinte mind beépültek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kurtatortenetek.blog.hu/api/trackback/id/tr8412335949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása